Att tänka på med kakel och klinker

Kakel och klinker passar i de flesta rum där du behöver en tålig och lättstädad yta. Främst används materialen till badrum, kök och tvättstuga, men de kan även användas i andra utrymmen. Många frågar sig vad skillnaden mellan kakel och klinker är? Kakelplattor är tillverkade i lergods och har alltid en glaserad yta. De sätts på väggar. Klinker är tillverkat i stengods och är mindre poröst än kakelplattor, därför är de tåligare och passar även till golv. Om plattorna tål frost kan de placeras utomhus. Klinker kan vara både glaserad och oglaserad.

Kakel kan sättas för att få en vacker och lättskött yta

Kakel och dess användningsområden

Kakel är ett tåligt material med flera användningsområden. Det som är viktigt att först och främst tänka på vid köp är att de plattor som du är intresserad av lämpar sig för det tänkta användningsområdet. Det som är bra med klinker- och kakelplattor är att det både är snyggt och praktiskt. Ju mer du lär dig om plattorna, desto större chans är det att du kommer att välja rätt sort som håller sig i flera år. Kakelplattorna är både dekorativa och praktiska. Den glatta ytan gör att de är lätta att torka av med mild rengöring och lite vatten.

Genom att kombinera flera olika färger kan du skapa en personlig kakelvägg. I till exempel Spanien och Portugal finns en tradition av att dekorera hela byggnader med kakel. I Lissabon finns många vackra och kreativa exempel på bostadshus som är klädda med kakelplattor. Dessa plattor är speciellt tillverkade för ändamålet och de kallas för azulejos. Om du vill ha glaserade plattor utomhus ska du välja frosttåliga klinkers. Klinker tål också värme i högre grad än kakelplattor. De kan därför användas om du vill installera golvvärme.

Var passar kakel?

Kakel och klinker har blivit alltmer populärt. För bara 20 år sedan såldes det mest fyrkantiga, vita kakelplattor avsedda för att användas i badrum eller över diskbänken. Idag är vi mer kreativa när vi väljer ut plattor till våra hem och därmed ökar också användningsområdena. Att lägga klinker som ser ut som ek i hallen är både praktiskt och snyggt. Större plattor av klinker kan du lägga i matrummet eller i köket. På så vis får du ett golv som är enkelt att rengöra. Välj oglaserade plattor i en mörk färg för en varmare känsla.

Stora ljusa klinkerplattor som tål frost är utmärkta att lägga in i växthuset eller orangeriet. Det blir snyggt och du skapar medelhavskänsla hemma på tomten. På senare år har vi sett alltmer dekorerat kakel i butikerna. Dessa plattor är väldigt snygga att bryta av med och skapar fin dynamik tillsammans med en vägg i kontrasterande färg. De lite dyrare plattorna är ofta handmålade vilket gör dem extra speciella och unika. Mosaik är små plattor som tillverkas av antingen keramik, glas, marmor eller metall. Dessa passar att kakla mindre ytor med, till exempel ett bord.

Många användningsområden för kakelplattor

Kakel finns i de flesta färger, storlekar och former. Rektangulära, kvadratiska, tre- och sexkantiga är bara några exempel. Gå runt till olika handlare innan du bestämmer dig. En annan viktig sak du bör tänka på inför ett köp är priset. Det kan vara lockande att välja billigare plattor, men du ska ställa dig själv frågan varför plattorna är billigare? Anledningen till detta är att billigare plattor kan vara av sämre kvalitet. Det kan dock vara svårt för ett otränat öga att upptäcka mindre bra plattor. Fråga därför gärna en fackman om råd.